Digitalisering
Slik digitaliserer du dine gamle bilder
Vi har dem alle. De gamle bildene som ligger i en kasse på loftet, i kjelleren eller i en skoeske bakerst i skapet. De har ligget der i årevis, kanskje til og med årtier! Det er på tide å finne frem de gamle skattene og ta en tur ned memory lane. De gamle bildene kan ta oss tilbake i tid for å gjenoppleve steder, mennesker og dufter som kanskje var helt bortglemt.
Her i artikkelen guider vi deg til å puste nytt liv i de fine, gamle bildene, og tipser deg om hvordan du kan bruke de i en fin slektsbok.
Fra analog til digital
Når du har funnet frem de gamle bildene er det heldigvis ganske enkelt å få disse digitalisert, og det er flere måter å gjøre det på.
Her har du 4 alternativer:
Det aller enkleste er å overlate arbeidet til proffene. Hvis du tar med deg bildene eller negativene til din nærmeste CEWE Japan Photo-butikk kan de hjelpe deg med profesjonell scanning og digitalisering av bildene dine. I tillegg til scan av bilder kan vi hjelpe med digitalisering av smalfilm og andre analoge skatter.
Det finnes et stort utvalg apper til denne bruken. Måten disse virker på er at man bruker mobilkameraet som scanner. Mange ønsker at du tar f.eks. 4 bilder forskjellige bilder som til slutt danner ett komplett bilde uten gjennskinn og refleksjoner. Kvaliteten på denne løsningen er avhengig av kvaliteten på mobilkameraet. Tips! Prøv deg fram med et par bilder og se om det blir god nok kvalitet.
En annen enkel løsning er å ta bilde av bildene med et digitalt kamera. På den måten har du på kort tid bildene som digitale filer på kameraet. Minuset med denne fremgangsmåten er at det kan være veldig vanskelig å ta gode bilder som ikke har gjennskinn eller refleksjoner. Det beste er å prøve seg litt frem med noen, gjerne i naturlig lys og uten direkte lys på bildet. Før du tar løs på hele bunken er det lurt å teste med noen bilder og se på disse på en stor skjerm for å kunne vurdere om kvaliteten blir god nok.
Hvis du har en fotoscanner liggende, eller du kjenner noen som har en, er dette en enkel og god måte å digitalisere gamle bilder på. Alle scannere klarer å digitalisere papirbilder, men det finnes også noen litt bedre varianter som også har lokk med baklys for scan av negativer. Dersom man scanner negativen får man ofte langt mer kvalitet enn ved en scanning av papirbildene.
Hva skal jeg gjøre med de digitaliserte bildene?
Når du omsider har fått digitalisert alle de gode minnene skal de naturligvis ikke bare ligge å samle støv på kameraet eller i harddisken. Her kan du se hvordan du kan lage en fin slektsbok med CEWE FOTOBOK, så kan bildene få et nytt liv i bokhyllen eller på stuebordet. Husk å skriv inn årstall og anekdoter i fotoboken, så kan historiene leve inn i fremtiden også.
Bygg opp boken i kronologisk rekkefølge
Når du lager en slektsbok, er det en god idé å se på det som en historie: Din families historie. Derfor starter en klassisk slektsbok med de eldste bildene og slutter med de nyeste. På den måten får du en god fortelling gjennom hele boken, samtidig som du får muligheter til å bruke alle de gode, gamle bildene dine.
Kombiner gamle bilder i sort-hvitt og farge
Fargene i bildene - eller mangelen på farge - er med på å fortelle historien, og derfor bør du ikke redigere for mye i bildene. Når de gamle bildene går fra sort-hvitt til farge, vis det i slektsboken, og la de gamle bildene fra 60- og 70-tallet beholde sitt gulskjær for et mer autentisk uttrykk.
Bruk gamle dokumenter
Du bestemmer selv hvor detaljert slektsboken skal være. Går du all-in, kan du prøve å få tak i gamle dåpsattester og vielsesattester. Kanskje du også kan få fatt på kirkeboken hvor oldeforeldrene dine står oppført, og ta bilde av den. Det er morsomt med noen andre elementer som kan bryte litt med alle bildene.
Legg til anekdoter og små historier
Har du en morsom anekdote eller historie til noen av bildene - husk å legg den inn som bildetekst. La ikke de gode historiene gå tapt, med la de leve videre til også kommende generasjoner i familien.
Sett navn og årstall på bildene
Når man lager en slektsbok er det viktig å legge til navn og årstall på alle bildene gjennom boken. Ikke kun på din forfedre, men også på de som fortsatt lever. Slektsboken skal jo gjerne holde generasjoner ut i familien, så derfor er det viktig å få navn og årstall på alle sammen.
Lag et slektstre
Som innledning eller avslutning på slektsboken kan det være smart og fint med et slektstre som viser alle familiemedlemmer. På den måten er det enklere for familiens yngste medlemmer og for kommende generasjoner å plassere de forskjellige navnene og ansiktene.
Klar til å lage slektsboken?
Når du er klar til å lage slektsboken din, er det bare å sette i gang. Det er ofte et langvarig prosjekt å arbeide med gamle bilder og få satt opp en fin bok - derfor anbefaler vi at du lager slektsboken i vårt fotoprogram, som du kan laste ned på datamaskinen din. Når du lagrer prosjektet på PC-en din, kan du fortsette og pause prosjektet akkurat når det passer deg.
Vi har gjort det enkelt for deg! Liker du designet på slektsboken ovenfor? Da kan du hente designet og åpne det i fotoprogrammet på datamaskinen din. Hent designet her
Del de digitaliserte bildene med resten av familien
Når de gamle bildene og negativene er ferdig digitalisert, ønsker du gjerne å dele dem med resten av familien, så alle kan nyte bildene. Med CEWE myPhotos kan du raskt, enkelt og gratis dele de digitaliserte bildene. Du får helt automatisk 15 GB gratis lagringsplass når du oppretter konto. Når kontoen er opprettet, kan du laste opp bildene dine i forskjellige mapper, som du deretter kan dele med familien.
Opprett en gratis CEWE myPhotos-konto her
God fornøyelse med å digitalisere og bruke de gamle bildene dine i nye bildeprodukter. Husk at du alltid kan kontakte vår kundeservice hvis du har spørsmål til et produkt eller fotoprogrammet.