Fotografering av ville dyr med Tom Dyring
Kan du introdusere deg selv raskt og fortelle din forbindelse til fotografering?
-Jeg er en voksen mann som har holdt på med ambisiøs fotografering i mer enn 50 år. I de siste 25 årene har jeg vært halvprofesjonell fotograf der jeg har jobbet 50 % som privatpraktiserende landskapsarkitekt og de resterende 150 % med fotografi! Jeg er nå pensjonert og gjør foto på heltid. Min nisje er «ville dyr», BARE ville dyr, og jeg har et stort hjerte for slanger.
-Jeg jobber i hele verden og har i et gjennomsnittsår ca. 130 reisedøgn. I tillegg kommer bildebehandling, artikler og presentasjoner. Jeg arrangerer også turer og workshops for naturfotografer, dette gjelder særlig til Maasai Mara NP i Kenya med Oltepesi Tented Safari Camp og fuglefotografering på Shetland med svenske Zoom Fotoresor. Utrolig nok er jeg fortsatt gift!
Delta og gjør en god gjerning
Kan du fortelle litt om historien bak vinnerbildet?
-Bildet er tatt i Flatanger i Nord Trøndelag med min gode venn Ole Martin Dahle. Ole Martin har vært profesjonell ørneguide i mange tiår, og jeg har besøkt ham utallige ganger. Havørnene kjenner Ole Martins båt godt og vet at han alltid har med en liten godbit til dem. Jeg har tatt hundretusener av bilder av ørnestup og sier ofte til meg selv at nå får det være «nok», det føles noen ganger umulig å klare å ta et bilde som jeg ikke har tatt før ... men slik er ikke virkeligheten. Naturen er uforutsigbar, og man kan ha en «situasjon» når man minst venter det.
-Bildet av havørna er tatt på en «håpløs» dag. Blå himmel og full sol og den blå himmelen speiles i vannflaten som da også blir farget blå, en heslig blanding av varme og kalde farger .... men om man konverterer dette til svarthvitt oppstår noen interessante muligheter. I bildebehandlingen har jeg stilt lyset i blått til svart og finjustert med lyset i gult og oransje. Når man drar lyset i en farge helt til bunns som jeg har gjort med blått oppstår ofte mye skjemmende artifacts. Disse må fjernes eller vaskes bort manuelt.
Kan du fortelle om din beste opplevelse som fotograf?
-Tatt i betraktning at jeg har holdt på så lenge og at jeg har hatt så ekstremt mange prosjekter rundt omkring i verden så blir dette nærmest et «umulig» spørsmål. Jeg har blitt en ganske emosjonell fotograf etter hvert. Jeg liker å være usynlig ... og det nærmeste man kan komme det å være usynlig i det virkelige livet er å sitte i kamuflasje. Jeg har sittet ca. 5000 timer de siste 10 åra! Da ser man hvordan dyr interagerer med hverandre og hvordan de strever med livene sine, omtrent som vi gjør, hvordan livet raskt svinger mellom lykke, lekenhet og begjær til sorg, angst og lidelse. Det gjør inntrykk på meg og i mine øyne må et godt bilde fortelle en historie. Dersom historien uteblir sitter vi igjen med en ren avbildning som i alle fall jeg oppfatter som svært kjedelig.
-Hvis du likevel insisterer på at jeg skal trekke fram en spesifikk situasjon kan jeg nevne gråhegren i regnet. Mange fotografer har vært i Ungarn og tatt bilder av hegrer og jeg har da også vært der mange ganger. Hegrebildet et tatt midt på natta i januar med en permanent lyskilde på høy stolpe som motlys, dempet frontlys og de største regndråpene i Ungarns historie. Hegren sto urørlig slik hegrer ofte gjør, og bildet er eksponert på 1/15 sek og største blender. Jeg brukte mange eksponeringer med ulik lukkertid og blender, og dette ble altså den beste kombinasjonen.
Hva er ditt beste tips til en nybegynner?
-Vær mye ute, ta mye bilder, eksperimenter med ulike eksponeringer og lær kameraet ditt og bildebehandlingsprogrammet å kjenne. Be om hjelp. Be venner og kollegaer om ærlig kritikk og ikke bli fornærmet når du får negativ kritikk. Se mye bilder, sosiale medier er fulle av dem, og vurder andre fotografers arbeider kritisk. Hva liker du, hva liker du ikke? Hva ville du ha gjort annerledes? Slikt er lærerikt. Prøv også å lese litt om komposisjonslære og fargelære.
Hva bruker du å gjøre med bildene dine?
-Tidligere deltok jeg hyppig i internasjonale fotokonkurranser og jeg har mange «premier i skapet». Imidlertid ble jeg etter hvert så frustrert over uforståelige juryavgjørelser at jeg fikk nok, og deltar derfor ikke lenger i konkurranser. CEWE er litt annerledes for meg fordi det ikke primært en gjeng bildetrøtte jurymedlemmer som bestemmer, men et større publikum. Dessuten liker jeg CEWE «familien».
-Jeg skriver artikler, blir ofte presentert i internasjonale fototidsskrift og gir presentasjoner på naturfotofestivaler og for fotoklubber og mer.
Hva ser du for deg å gjøre med premien fra CEWE?
-Tja, si det! Det har jeg ikke tenkt så mye på, men det blir nok pløyd inn i et eller annet print-oppdrag.
Tusen takk for intervjuet! Vi gratulerer nok en gang med utnevnelsen som skandinavisk månedsvinner i CEWE Photo Award.
Se mer av Tom Dyrings arbeid her:
Se Facebooksiden: http://facebook.com/tomdyring
Følg fotografen på Instagram: https://instagram.com/tomdyring_wildlifephoto/
Tom Dyrings nettside: http://tomdyring.com