Sjiraffer og tigre med Arnfinn Johansen
Kan du introdusere deg selv raskt og fortelle din forbindelse til fotografering?
-Jeg er en semiprofesjonell naturfotograf bosatt på Lillehammer. Hele verden er mitt arbeidsfelt, men de siste årene har jeg spesielt fokusert på Svalbard og Kenya.
I 2017 etablerte Johansen Oltepesi Tented Safari Camp sammen med John Siololo. Dette er en safaricamp i Maasai Mara i Kenya spesialisert mot naturfotografer.
-Jeg er fotoguide for Oltepesi, men også for Africa Geographic og Zoom Fotoresor. Jeg er også medlem i Norske Naturfotografer / NN.
Delta og gjør en god gjerning
Kan du fortelle litt om historien bak vinnerbildet?
-Vi jobber mye med silhuetter i Maasai Mara, og guidene i Oltepesi er spesielt gode til å finne egnede steder og situasjoner for dette. Spesielt er lyset rett før soloppgang eller rett etter solnedgang veldig fint. Vi fotograferer mye fra lavt perspektiv. Under dette opptaket ligger jeg på bakken og fotograferer gjennom gresset. Lavt perspektiv gir en ekstra dimensjon, og det uskarpe gresset i bildekanten gir i tillegg en fin balanse i komposisjonen.
Vi må bare spørre ... Var det et lykketreff eller visste du at du hadde fanget dette øyeblikket?
-Det var et lykketreff! De tre giraffene sloss. Da kaster de hodene rundt og slår hverandre på halsen. Dette var nok likevel mer lekeslossing, det virket ikke fullt alvorlig. I slike situasjoner fotograferer jeg mer eller mindre kontinuerlig, da det er vanskelig å forutse hva som vil skje før det er for sent. Men det var et lykketreff at jeg fikk dette bildet hvor den ene giraffen står nøyaktig gjemt bak den andre samtidig med at positurene til alle tre treffer så riktig.
Selve slossingen pågikk i et par minutter, mens Johansen forteller at han fotograferte de en halvtimes tid den morgenen.
Kan du fortelle om din beste opplevelse som fotograf?
-Jeg har vært i India ti ganger. Men det var først på min siste reise jeg oppnådde å ta bildet jeg hadde prøvd på i mange år. Jeg har mange bilder av bengalsk tiger, men ikke fra et ekstremt lavt perspektiv. Målet har nemlig vært et tigerbilde tatt med kameraet helt nede på bakken. Jeg har derfor laget en kamerarigg for slik fotografering, da det er umulig å forlate safaribilen når man jobber med tigre, som er svært uforutsigbare og ekstremt farlige. Teknisk har løsningen medført mye prøving og feiling. I tillegg er gode fotosituasjoner med tiger sjeldne, noe som i sum har gjort dette vanskelig.
På siste tur til India fikk Johansen imidlertid den perfekte sjansen: De var den eneste safaribilen i et område i Bandhavgarh, de hadde stoppet bilen og lyset var perfekt - da kom det en tiger ut av skogen. Johansen tok kamerariggen forsiktig ned på bakken, mens det selvsikre dyret hadde kurs rett mot ham.
-Jeg begynte umiddelbart å fotografere, og gjennom den eksterne skjermen og fjernkontrollene på riggen kunne jeg kontrollere kameraet og se hvordan øyefokusen på kameraet jobbet. Heldigvis fungerte teknikken, og jeg fotograferte kontinuerlig der jeg hang ut av den åpne jeepen med riggen og kameraet helt nede på bakken.
-Jeg brukte en 200mm, og til slutt fylte tigeren hele søkeren! Den var da kommet mindre enn ti meter unna, og viste fortsatt ingen tegn på at den skulle stoppe! Da fikk min guide nok, og for ikke å ta noen sjanser kjørte vi unna. Etter en kort stund forsvant også tigeren inn i jungelen. Det var en fantastisk naturopplevelse som jeg aldri glemmer. I tillegg var det veldig tilfredsstillende å endelig lykkes med det planlagte bildet! Jeg benytter anledningen til å takke TigerTracker som stod for tilretteleggingen av reisen og ikke minst sørget for meget gode guider!
Hva er ditt beste tips til en nybegynner?
-Jeg kan gi mange råd, og det første rådet er å jobbe i prosjekt. Finn deg en smal nisje, og jobb lenge, planlagt og målrettet. Lær deg arten, lær deg området, og spør lokale!
-Dernest er det viktig å se på andres bilder. Sannsynligvis er det du har tenkt på gjort før – og mye bedre enn du hadde trodd! Lær derfor av andre fotografer, men ikke kopier dem. Finn heller ditt eget uttrykk!
-Og sist, men ikke minst: Ikke bli fornøyd med en gang! Mange bilder kjennetegnes av en god ide, men er ikke ferdiggjort. Vær tålmodig og ikke gi deg. Gode bilder krever hardt arbeid over tid. Det kan ta dager, måneder eller år før man lykkes!
Hva bruker du å gjøre med bildene dine?
-Bildene mine bruker jeg til fotokonkurranser, utstillinger, foredrag, artikler, salg av print, kalendere etc og levering til bøker/magasiner/aviser. Jeg bruker de også i regi av Oltepesi Tented Safari Camp, og profesjonelle fotografer og agenter låner mine bilder til å markedsføre sine kundereiser til campen. I tillegg bruker jeg bildene aktivt i miljøvernprosjekter. Dette skjer gjennom samarbeid med bl.a. Remembering Wildlife i UK og Vital Impacts i USA, eller gjennom initiativer Oltepesi støtter som for eksempel Right To Sight. Dette gjør fotograferingen spesielt meningsfull, og er med på å forsvare det man driver med.
Som skandinavisk månedsvinner i CEWE Photo Award vinner Arnfinn Johansen et gavekort på 1500 kroner til bildeprodukter fra cewe.no.
Hva ser du for deg å gjøre med premien fra CEWE?
-Premien blir sikkert brukt til print. Spesielt synes jeg kvaliteten på alu-printene fra CEWE blir veldig bra.
Vi gratulerer nok en gang som månedsvinner og takker for intervjuet!
Ser mer av Arnfinn Johansens arbeid her: