Det gylne snitt: Slik tar du det perfekte bildet
Du har sikkert hørt om begrepet «Det gylne snitt», som regnes som den viktigste regelen i bildekomposisjon. Når et bilde er delt inn etter reglene for det gylne snitt, fremstår det harmonisk.
Her kan du lære hvordan du finner det gylne snitt og hvordan du bruker det i praksis. Den gode nyheten er at det ikke er så vanskelig! Med en rask innføring tar du snart bilder som en proff – så blir din neste CEWE FOTOBOK ekstra flott!
Det gylne snitt kort forklart
Denne regelen for bildekomposisjon har eksistert siden antikken og har blitt brukt i kunst og arkitektur siden den gang. For fotografer er det gylne snitt et verktøy som hjelper med best mulig oppdeling og komposisjon av bildet.
Vi mennesker synes vanligvis at fotografier med god komposisjon er harmonisk og hyggelig å se på. Det gylne snitt deler bildet i tre, både horisontalt og vertikalt, hvor tredelen i midten (horisontalt og vertikalt) er litt mindre enn de ytre. Det skal altså ikke deles i 9 like deler, slik mange tror. Plasser deretter motivet i bildet i skjæringspunktene mellom disse linjene.
Husk også: Det gylne snitt er ikke en regel du må følge slavisk. Å komponere bilder etter det gylne snitt er som oftest fordelaktig, men noen motiver kommer først til sin rett når du bevisst bryter regelen! Prøv deg alltid frem.
Vil du ha flere tips til bildene dine? Sjekk våre 6 beste tips til mobilbilder.
Hvordan bruke det gylne snitt
De fleste digitale kameraer og mobiltelefoner har et valgfritt rutenett du kan aktivere, slik at du kan ta hensyn til bildekomposisjonen mens du tar bildet. Denne innstillingen kalles ofte «rutenett». Navnet og hvordan det vises kan imidlertid variere: noen deler bildet i like tredjedeler, andre i henhold til det gylne snitt.
Hovedmotivet ditt skal plasseres på et av skjæringspunktene til linjene, som blomsten i eksempelet her. Det spiller ingen rolle om du arrangerer linjene til venstre eller høyre, oppe eller nede. Hvis horisonten er synlig i bildet, bør den helst gå langs en av de horisontale linjene, og ikke i midten. Du bestemmer om himmelen skal ta opp to tredjedeler av bildet, eller om bakken skal gjøre det.
Tips: Hvis rutenettet på kameraet ditt deler bildet inn i 9 like store deler, kan du prøve å huske å plassere motivet litt lengre inn enn den midterste ruten, for å treffe det gylne snitt.
Slik beregnes det gylne snitt
Det gylne snittets prinsipp innebærer å dele et bilde i deler basert på forholdet 1:1,618. Dette betyr at du kan dele bildet horisontalt og vertikalt slik at du skaper et rutenett hvor forholdet mellom den kortere siden og den lengre siden er 1 til 1,618 i alle fire kanter.
For å bruke det gylne snitt i fotografi med et bilde som er for eksempel 2000 piksler bredt, starter du med å dele bredden med 1,618 for å finne forholdet for høyden. Dette gir deg en høyde på omtrent 1236 piksler. Tegn så en loddrett linje 1236 piksler inn fra hver side. Deretter gjør du den samme utregningen for høyden på bildet og lager to horisontale linjer. Dette skaper et rutenett der komponentene er proporsjonale med det gylne snittet. Plasser de viktige elementene i bildet langs disse linjene eller i krysningspunktene for å skape et harmonisk og visuelt tiltalende fotografi.
Det gylne snitt: Fibonaccispiralen
En annen variant av det gylne snitt er den såkalte Fibonaccispiralen, eller «den gylne spiral». Denne gir en litt annen komposisjon enn det gylne snitt, så her kan du prøve deg frem og se hva du liker best.
Du kan bruke Fibonaccispiralen ved å ta et rektangel med et sideforhold på 1:1,618 (det gylne snitt). Rektangelet deles så inn i et kvadrat og et lignende rektangel. Dette mindre rektangelet deles inn på samme måte, med et kvadrat og et nytt rektangel. Og slik fortsetter det til du har 9 deler. I hvert kvadrat tegner du inn en kvart sirkel, som da danner den gylne spiral.
Den gylne spiral er nyttig hvis du skal beskjære et bilde og er usikker på komposisjonen. Når du redigerer bildet ditt på PC-en, kan du legge en gjennomsiktig PNG av Fibonaccispiralen når du skal beskjære, for eksempel denne: Fibonaccispiral. Slik kan du oppnå svært harmoniske bildekomposisjoner.
Vi ønsker deg mye moro og suksess med fotograferingen. Har du kanskje allerede brukt det gylne snitt i bildene dine? Presenter mesterverkene dine som et storslått veggbilde eller i en fotokalender.